Andover Townsman, Andover, MA

Opinion

November 15, 2012

Senior care takes a new direction

(Continued)

A critical part of the patient experience is the “front of house/ back of house concept,” first introduced at Disney theme parks, where services and infrastructure are placed out of the view of patients to eliminate unnecessary distractions and excessive noise. This allows patients to focus on recovery rather than the sights and sounds of patients being transported, of food carts being pushed, or equipment being moved.

With an emphasis on healing, care centers are also designed to provide comfortable, home-like environments. Long corridors and noisy central nursing stations have been replaced with small neighborhoods featuring courtyards, fireplaces and small dining areas. This cozy atmosphere enables patients to fully rest and heal. Patients with similar goals are placed in the same neighborhood to help support their recovery. These types of amenities are part of an integrated and comprehensive approach to enhance the overall wellbeing of the patient and help them return back home.

Today’s seniors demand a modern care environment with innovative services, and providers of care must keep up with this demand.

Sharon Nicolette Fisher is an Andover resident and a vice president with SunBridge Healthcare, which is opening Hathorne Hill, a new rehabilitation and care center in Danvers. She has held professional positions in the senior living and long term care sector for the past 17 years.

Text Only | Photo Reprints
Opinion

Question of the Week
Pictures of the Week
Stocks